huiszoeking

Blake stapt de verhoorkamer  binnen, murmelt wat binnensmonds terwijl hij zijn sigaret nog snel uitduwt en door de kier van het raam gooit.

Aan het bureau zitten vier hoopjes mensen. Hij beveelt Jones zich over het koppel  Wagner, de ouders van Maya, te ontfermen. Jones neemt Hilda en Brian Wagner mee naar een andere verhoorkamer.

Blake drukt kort maar krachtig de hand van Alexander Burns en zijn vrouw Béatrice. Hij kijkt hen aan , legt een blad en een pen op tafel en snuift vooraleer hij start met de woorden: “We zullen alles in het werk stellen om Jelena te vinden”! Waarop Béatrice haar hoofd opheft en stil , bijna fluisterend  zegt, ” het is Jeleni Sir, JELENI!

Blake verontschuldigt zich  en bekent dat hij zich steeds van naam vergist. Hij kijkt recht in het gezicht van mevrouw Burns en ziet een gebroken vrouw, wallen onder haar  ogen, blauwe doffe ogen en een smalle trillende mond. Door haar make up om alles te verdoezelen lijkt het wel of ze een masker draagt. Meneer zit er eerder stoïcijns bij met afwezige holle ogen naar de muur te staren.

Hij begint aan een ellenlange vragenlijst, wanneer Jeleni voor het laatst thuis was, hoe vaak ze in London vertoeft, met welke  vrienden ze omgaat. Blake noteert alles op zijn papier, al lijkt zijn geschrift meer op hiëroglyfen dan op letters.

Als hij vraagt of ze de kamer van Jeleni mogen onderzoeken barst mevrouw Burns in snikken uit . Ineens wordt de stille vrouwe een furie als een leeuw die opkomt voor haar welp. Ze begint luidop te roepen, dat Jeleni dan wel ” speciaal ” mag zijn, maar dat ze een hart van goud heeft en zich niet met misdaad zou inlaten; Dat ze  niet tegen zinloos geweld kan in deze wereld en dat ze aangesloten is bij een dierenrechtenorganisatie en bij greenpeace.

Blake gebaart haar met zijn twee handen tot rust en verlaat even de kamer, vraagt  of iemand thee of koffie wenst .

Béa valt haar man in de armen en snikt, “oh Alex ik wou dat ik wakker werd en dit slechts een droom was”. Alex wiegt haar in zijn armen en kust haar haren. Het komt goed honeypop, daar zullen we alles aan doen.

Miss Jean komt binnen en zet de thee en de zwarte koffie op tafel zonder deze verscheurde mensen te storen. Even later komt Blake de kamer terug binnen met een vrijwillig huiszoekingsbevel. Met bevende hand tekenen ze beiden het document. Béa vraagt of ze er wel bij mogen zijn en ze het op een menselijke manier willen doen.  Blake heeft haar een knipoog en antwoord, ” daar gaan wij voor zorgen mevrouwtje.

Meneer Burns neemt het woord en zegt, kijk meneer Blake, als het om losgeld gaat, dan is geld geen probleem voor ons. En als je fouten maakt in het onderzoek dan zal je dat beklagen want je weet dat ik strafpleiter ben en al menige grote zaken gewonnen heb. Dan zal ik je pakken!

Blake maakt een fluittoon en vraagt rustig, ” is dit een bedreiging want daar zijn we hier niet mee gediend! “Alles wat wij willen is net zoals jullie, de twee meisjes levend terugvinden. ”

Blake verteld hen rustig dat ze Arthur vermoord hebben teruggevonden, bespaart hen de details van de manier waarop ze hem hebben aangetroffen en voegt er snel aan toe dat als de ontvoerders haar

hadden willen vermoorden ze dit al lang gedaan zouden hebben.

“Ik denk niet dat het om losgeld gaat, meneer burns “zegt Blake,” dan hadden ze u al lang dreigbrieven gestuurd of u op zijn minst gecontacteerd”.” Misschien weten ze niet eens wie Jeleni is. Met geld valt niet alles te regelen murmelt hij stilletjes.

Blake vertelt hen dat ze de medewerking zullen vragen van het politiekorps in Betchley om de huiszoeking en het sporenonderzoek te doen. Want de Burns wonen op zo’n 120 miles van London. Dat ze ook de telefoon zullen aftappen en ze voor bescherming op het korps van Betchley kunnen rekenen.

Ondertussen heeft ook Jones alles afgerond met de ouders van Maya en samen vertekken ze richting Buckinghamshire.

 

Als ze voor hun riante villa aankomen staat het sporenteam al op hen te wachten. Zonder een woord te zeggen, leiden ze de agenten naar binnen tot aan de zolderverdieping die Jeleni helemaal ter haar beschikking heeft. Béa werpt een kwade blik op de agent die eerst binnentreed en zijn ogen wijd openspert alsof hij zeggen wil, ” waar ben ik nu terecht gekomen”.

Het eerste vertrek is een zithoek, muren in mortuariumpaars, en een witte muur die volgekrabbeld is met anekdotes, tekeningen en allerhande kribbel krabbel. Jeleni stond erop dat al haar bezoekers een note achterlieten op haar herinneringsmuur. Er staat een rode pluche sofa, een poef en een salontafel. Aan de muur hangt een flatscreentv . In de hoek staat een antiek bureau met de laptop van Eleni. Eén van de agenten begint alvast de kabels los te koppelen en zegt op schrille toon, ” die moeten we meenemen” maar je krijgt hem na onderzoek terug.

De andere agent inspecteert ondertussen de slaapkamer. In het midden staat een groot koperen bed, met een zijden met parels bezette klamboe.  Er hangen kleurrijke haremlampen. Aan de muur gekleurde indische doeken met afbeeldingen van Ganesha en Krishna. Heel het bed wordt ontmanteld. Elk papiertje wordt bekeken, de vuilnisbak uitgekieperd.

Het wordt Béatrice allemaal teveel, ze trekt aan de mouw van haar man en zegt, ik denk dat ik nu wel een borrel kan gebruiken.

Advertisements

6 thoughts on “huiszoeking

  1. Knap zulle meiske ! Een goed vervolg ! De volgende schrijver “kan’ iets waardevols van dit onderzoek gebruiken ! Je hebt een grote plus voor de opvolging van mijn deel Chrissie !

  2. Ik vond het zelf niet goed Ollie! Ik heb eigenlijk niet echt veel bijgedragen aan het verhaal alleen voor wat vulling gezorgd, haha, maar ik heb serieus mijn hersens gepijnigd, hier aan de muur hangen twee grote papieren met alle info op, anders raak ik door al die personnages niet meer. T is hier precies ook een politiebureau!

  3. Bie, je kan toch niet van het ene plot naar het andere, het is goed geschreven en heel realistisch,…….nu kan de volgende weer verder breien, zo is het in een echt boek toch ook!!
    Ik moet toegeven, jullie hebben allemaal ontzettend veel fantasie!!!

  4. Er kan niet altijd feiten of actie zijn ; jij hebt voor een knappe overgang gezorgd en Hansie kan vele kanten uit ; voorbeeld een foto of terug naar de meiskens gaan ! Ik denk dat je mag aan elkaar tips geven , kan ermee doen wat je wil !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s