De bevrijding

Maya rijdt de wagen alsof er niets aan de hand is, koelbloedig als altijd, maar Jeleni zit als een stil muisje in de hoek gedrukt alsof ze zo ver mogelijk wil kruipen, weg van alles. Ze denkt aan haar moeder en vader en verlangt ineens heel erg om thuis te zijn. Ze heeft geen zin meer om zich stoerder voor te doen dan ze is, wil heel de maskerade van zwart van zich af laten vallen en beseft voor het eerst dat je ondanks het stoere uiterlijk niet minder kwetsbaar wordt.

Hoelang ze gereden hebben weet Jeleni niet, ze zat constant afwezig voor zich uit te staren zonder eigenlijk maar iets van het verkeer op te merken , toen ze voor het eerste de zwarte taxis ziet opduiken en de rode dubbeldekkers. Ze beseft dat ze in London is.

Zonder enige moeite loodst Maya de wagen tot aan het hoofdkwartier van de Scotland yard. Ze parkeert  de wagen netjes , stapt uit, gaat naar de passagierskant en legd haar jas over de rillende schouders van Jeleni. Samen met een in elkaar gedoken Jeleni stapt ze met verzekerde tred binnen.

Ze roept naar de eerste de beste deputy die ze tegen het lijf loopt, ” waar is Blake”? De deputy schraapt zijn keel en kijkt raar op naar het vreemde duo, en stamelt, stil, in zijn hoofdkantoor, maar hij is bezig en mag niet gestoord worden.

Maya kent de weg en stevent op het kantoor af, zonder verder nog iemand een blik te gunnen.

Blake laat waarlijk zijn sigaret uit zijn handen vallen , ook zijn mond valt open van verbazing. Maya commandeert hem kort, ” bel een ambulance en haar ouders, Jeleni is helemaal in shock”.

Ze duwt Jeleni op blake zijn makkelijke stoel en gaat zelf zitten op de bezoekersstoel. “Ik weet alles zegt ze. Aan het hoofd van heel de operatie staat “de draak” , zijn naam is Peter Doyle hij heeft een koffiebranderij, zijn kantoor ligt aan de Thames en zijn kompaan is Advokaat Hoffman. De rest zijn kleine garnalen, en ze hebben elkaar trouwens uitgemoord tijdens heel de operatie en daardoor zijn we kunnen ontsnappen”

Ze vertelt Blake waar de plaats van delict zich bevond en hoe ze moesten kijken toen ze één van de kompanen opgehangen hebben en met een scherp mes de bezwarende letters in zijn buik heeft gekerfd.

Ze fantaseert een onstsnappingsverhaal maar zwijgt in alle talen over het feit dat zij er zelf twee heeft gemold en ook Eleni de chauffeur heeft doodgeschoten. Ze zou haar carrière als geheim agente anders wel kunnen opbergen.

Terwijl Blake twee koppen thee gaat halen voor de meisjes, geeft Maya , Jeleni een por en snauwt bijna in haar oor, “heb je het gehoord”? ” Zo is het gegaan, wij hebben niemand vermoord, zo moet je blijven beweren , wat er ook gebeurt, knoop mijn verhaal goed in je oren voor je eigen bestwil, of ze maken een dader van jou in plaats van een slachtoffer en je hebt al schade genoeg opgelopen. ”

Dan stapt Blake binnen met twee kopjes thee, die heerlijk ruikt……….

 

 

Advertisements

One thought on “De bevrijding

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s